Amazon ще конкурира YouTube с видео услуга

Потребителите на Amazon Video Direct могат да качват видеоклипове и да печелят от показването на реклами и лицензни такси. Всеки видеоклип може да бъде отбелязан с права за безплатен достъп, за купуване, за даване под наем и като достъпен за абонатите на платената услуга Prime.
Подобно на YouTube, Amazon запазва за себе си 45% от дохода от показването на реклами, а останалата сума се начислява на потребителя, качил клипа. Ако видеото използва някоя от платените схеми, Amazon взема 50%.
Amazon Video DirectAmazon няма ограничения по отношение тематиката на видеоклиповете. Главното са оригиналността и наличието на авторски права. Въпреки това, компанията има правото да премахва неприемливите клипове.
Amazon се надява да привлече нови потребители и клиенти с помощта на Video Direct. На посетителите на хостинга ще бъдат предлагани абонамент за Prime, закупуване на филми, музика и на стоки от интернет-магазина.
Video Direct е достъпен за всички потребители с акаунт в Amazon. Според анализатори, Amazon харчи всяка година по около 3 млрд. долара за лицензиране на видеосъдържание. Това обяснява и решението на компанията да създаде Amazon Video Direct, като поделя приходите от реклама с авторите на видео съдържание.