Прокараха 60-терабитов кабел в Тихия океан

Faster-CableОптичен кабел с пропускателна способност 60 терабита в секунда (Tbps) бе прокаран през Тихия океан в рамките на проекта FASTER за свързване на САЩ и Япония. В консорциума, реализирал проекта, участват компаниите China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, Google, KDDI и Singtel. Кабелът е с дължина 9000 километра. Инсталацията вече е тествана успешно, съобщава японската компания NEC, която е произвела кабела. По план, експлоатацията на кабелната система трябва да започне днес, 30 юни.
Trans-Pacific-Cable-System-FASTERFASTER Cable System е първата по рода си инсталация, която пресича Тихия океан. Оптичната система се отличава със свръхмалки загуби и използва нов сигнален процесор, който компенсира дисперсията. Кабелът се състои от шест двойки оптични влакна с пропускателна способност 60 Tbps.

4G услугите по приходи взимат превес над 3G

Приходите от услуги на мобилните мрежи от четвърто поколение (4G) ще превишат тези от 3G през настоящата година, прогнозира Strategy Analytics.
3G-4GВ стойностно изражение приходите от 4G ще достигнат 426 млрд. долара, или 49% от общите приходи от мобилни мрежи, при 25% дял от безжичните абонаменти. Същевременно приходите от 3G услуги ще намалеят с 19%, а на 2G – с 21%. Прогнозата включва само услугите, свързани с крайни потребители, т.е. използването на смартфони, таблети, модеми и т.н., без да отчита между машинното взаимодействие през мрежите. Според анализаторите, приходите от услуги на безжични мрежи ще достигнат своя пик през 2019 г., когато пазарът ще генерира 882 млрд. долара, което обаче е само с 3% повече от резултата за 2015 г. Към началото на настоящата година в света е имало 1.1 млрд. устройства с връзка към мрежи 4G LTE. Очаква се към края на годината броят на тези устройства да нарасне до 1.9 млрд. броя.

Microsoft ще плати 10 000 долара на жена заради автоматичен ъпдейт до Windows 10

Автоматичните ъпдейти до Windows 10 са бич за много потребители, които не бързат да сменят версията на операционната си система, но в този случай Microsoft поне ще трябва да плати сериозна сума на една жена, на чиито компютър се случило точно това.
Win10_DesktopЖителка на щата Калифорния ще получи обезщетение от 10 000 долара заради това, че операционната система на компютъра ѝ била ъпдейтната автоматично до Windows 10. След ъпдейта, компютърът станал бавен и ненадежден.
В резултат, Тери Голдщайн завела дело и поискала обезщетение за нанесени вреди и за замяна на компютъра. Microsoft първоначално отхвърли обвиненията, но сега гигантът се е отказал от делото и просто ще плати сумата от 10 000 долара. Сумата е нищожна за компанията, но пък за краен потребител е добре дошла и показва, че в защитаването на позицията срещу нежеланите ъпдейти има смисъл.

Поредна изтекла информация за iPhone 7 – наличие на 3.5 мм аудио жак и две SIM карти

IPhone7_1Нова изтекла информация за iPhone 7 – този път в социалната мрежа Weibo в Китай. На снимките би трябвало да виждаме част от хардуера, който ще изгради новия телефон на Apple. Изглежда ще има две версии – една с 4.7-инчов дисплей и една с 5.5-инчов. Това, което е по-интересно е, че въпреки спекулациите за отказ от 3.5 мм аудио жак, изтеклите снимки показват наличието на класическата технология, точно до Lightning порта. Може би Apple не се опитват да направят новия си смартфон толкова тънък като Moto Z например, който няма подобен жак. Сред изтеклите части са модул с две камери, който би трябвало да бъде използван в Plus варианта на телефона, SanDisk чипове с памет до 256GB, дисплей панели – вече споменатите 4.7 и 5.5 инча, Lightning порт и двоен SIM порт. По последни слухове новият iPhone 7 ще бъде сходен на външен вид с iPhone 6 и 6S, с изключение на по-различно позициониране на камерата и разместване на някои от портовете. Въпреки поредната доза „изтекли“ снимки, не знаем много за хардуерните спецификации на следващия iPhone – като двойната камера или двусимовия вариант.

Обикновено телефоните на Apple се движат малко зад конкуренцията, когато става въпрос за обновяване на дизайна и характеристиките, феновете на марката могат само да се надяват, че слуховете не са верни и iPhone 7 няма да бъде идентичен на външен вид с предходните генерации.

Samsung ще се откаже от Android за сметка на ОС Tizen

Tizen 2.2 betaС цел да намали зависимостта от Google, разаработчик на Android, ръководството на Samsung планира в бъдеще да използва собствената операционна система Tizen. От Samsung смятат, че тяхната операционна система е достатъчно перспективна и ще допринесе за повишаване на качеството на продукцията посредством развитие на собствена екосистема. Планира се с ОС Tizen да бъдат оборудвани не само смартфоните, но и смарт телевизорите, „умните“ часовници и таблетите.

Бюджетни смартфони под управлението на Tizen вече се появиха на пазара в Индия. Освен това, операционната система е широко използвана в „умните“ часовници и гривни на Samsung. Според компанията за пазарни проучвания IDC, очакванията са до края на 2016 г. дялът на Tizen при мобилните устройства ще се разшири до 11.3%. Apple Watch OS и Android Wear ще заемат съответно 49.4% и 21.4%.

Новият лидер при суперкомпютрите – китайският „Sunway TaihuLight“ ползва собствен 260-ядрен процесор

Китайски 260-ядрен процесор ShenWei SW26010 позволи на суперкомпютъра Sunway TaihuLight да се изкачи на първо място по производителност в света. Новият лидер сменя друг китайски шампион – Tianhe-2, който от 2013 г. оглавява класацията Top500. Sunway TaihuLight е разработка на Националния изследователски център за паралелни изчисления и технологии NRCPC, който по-рано създаде Sunway BlueLight с производителност 796 терафлопа (TFLOPS). Новият модел стъпва на 260-ядрен процесор SW26010. Sunway TaihuLightПроизводителността на един такъв чип превишава 3 терафлопа. Като цяло, суперкомпютърът съдържа 40 960 еднопроцесорни възела. При теста Linpack производителността достига 93 петафлопа (PFLOPS), а пиковата стойност е 125 PFLOPS. SW26010 е 64-битов процесор с архитектура RISC, поддръжка на инструкции SIMD и разбъркано изпълнение на команди. Всяко ядро разполага с 12KB кеш памет за инструкции и 64KB кеш за данни.

ShenWei SW1600Процесорът работи на честота 1.45GHz. Възлите на суперкомпютъра имат по 32GB оперативна памет DDR3. Те консумират по 15.3 мегавата, в сравнение със 17.8 мегавата при Tianhe-2.

NVIDIA GeForce GTX 1080 – първият видео адаптер с видео-памет от типа GDDR5X и първият масов продукт на базата на Pascal архитектурата

GeForce GTX 1080 е първият по рода си по няколко признака: това е първият дискретен видео адаптер с GPU, произведено на базата на 16 nm технологичен процес, първият с видео-памет от типа GDDR5X и е първият масов продукт на базата на Pascal архитектурата.
GeForce GTX 1080_1GeForce GTX 1080 – флагманът от „хилядната“ серия на геймърските графични карти на NVIDIA – построен на базата на GPU GP104 – вторият по старшинство чип от гамата Pascal. Въпреки, че по-големият кристал на GP100 вече беше представен по-рано в състава на адаптера Tesla P100, в потребителските продукти, той ще дойде много по-късно (понеже първата партида на Tesla P100, NVIDIA ще предостави на избрани организации, а в OEM каналите, ускорителя ще се появи през първото тримесечие на 2017 г.). P104 в сравнение с P100 е с почти два пъти по-малко на брой транзистори и площ на кристала. Ако започнем от линията Maxwell, то това означава, че новият чип заема междинно положение между GM204, който NVIDIA използва в GeForce GTX 970/980 и GM200 (GeForce GTX 980 Ti и GTX 980 TITAN X), както по „физическите“ параметри на кристала, така и по броя на CUDA ядрата и текстурните модулите.
GeForce GTX 1080_2GeForce GTX 1080 – технически характеристики:
– Най-важното постижение на 16 нм технологичен процес тук се изразява в тактовите честоти, които са се увеличили почти два пъти спрямо GeForce GTX 980: базова честота – 1607 Mhz, Boost Clock – 1733 Mhz (т. к. последният се явява усреднена честота в типичните приложения, GTX 1080 е способен за кратко да се клокне до по-високи стойности – те обаче предстои да бъдат определени на практика). Все пак, NVIDIA съобщи, че този сериозен ръст на честотите не може изцяло да се дължи на прогресивния технологичен процес и създателя всъщност е трябвало внимателно да поработи върху схемотехниката на чипа, така че „слабите“ връзки да не създават ограничения в общия честотен потенциал;
GeForce GTX 1080_3– Изчисленията с двойна точност (FP64) се изпълняват от процесора GP104 със скорост 1/32 от FP32 – в този случай той наследява чипа от втория и следващите ешелони на семейството Maxwell. Архитектурата Pascal също може да извършва FP16 операции с удвоена производителност в сравнение с FP32, докато Maxwell ги изпълнява на една и съща скорост;
– Обемът на RAM е 8 GВ от типа GDDR5X – обемът, който по-рано бе прерогатив на графичните карти на AMD, на базата на GPU Hawaii с 512-битова шина на паметта.

Microsoft – Edge е браузърът с най-добра енергийна ефективност

Microsoft съобщи, че интегрираният в ОС Windows 10 Браузър Edge консумира най-малко електрическа енергия в сравнение с останалите популярни уеб-браузъри – Mozilla Firefox, Google Chrome и Opera. Лабораторните тестове показаха, че Edge е най-енергоефективен. Това се потвърждава и от статистиката – Windows 10 е инсталирана на стотици милиони устройства, от които събира богата информационна база.
Edge_1Microsoft използва два теста за измерване на консумираната от браузърите електрическа енергия. При първия тест в лабораторни условия се измерва типичното поведение на браузърите при посещаване на най-популярните уеб-сайтове. При втория тест се измерва максималното време за възпроизвеждане на HD видео. При възпроизвеждане на видео Chrome остана да работи в продължение на 4 часа и 19 минути, докато с Edge, акумулаторната батерия издържа 7 часа 22 минути.
Edge_2Първият тест показва, че Chrome, Opera и Firefox консумират повече енергия от Edge, при автоматичен цикъл за отваряне на уеб-сайтове, преглед на статии, отваряне на раздели.
Тези тестове не могат да бъдат наречени независими, понеже са направени от Microsoft, който има интерес в това и се опитва да убеди потребителите да преминат към Edge. А и засега Edge има по-малка функционалност от другите браузъри. Поддръжката на разширения ще се появи през месец юли след голямото обновяване Windows 10 Anniversary Update.

Новият безжичен стандарт Bluetooth 5

Bluetooth 5Нова версия на безжичния стандарт Bluetooth внася значително подобрения в популярната технология. Консорциумът Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), който се занимава с разработката и налагането на Bluetooth и обединява над 30 хиляди компании, представи тази седмица ново поколение на стандарта. Устройства с Bluetooth 5 се очакват на потребителския пазар до края на 2016 г. или началото на 2017 г., съобщават от организацията. Версия 5 се явява първото голямо обновление на Bluetooth от седем години насам. Bluetooth 5 ще обезпечи четири пъти по-голям радиус на действие и два пъти по-висока скорост на предаване на данни, в сравнение с Bluetooth 4. Благодарение именно на увеличения  капацитет, през Bluetooth ще може да се предава по-сложна, интелигентна информация. Това ще доведе до промяна в начина на взаимодействие на Bluetooth устройствата – моделът на създаване на двойки ще отстъпи място на т.нар. безконтактни съединения, поясняват от Bluetooth SIG. В резултат на осемкратното увеличение на капацитета на радиосъобщенията, Bluetooth 5 ще отвори пътя за разпространение на радиомаяци и услуги, свързани с местоположение, в сферите на автоматизацията, промишлеността и предприемачеството.
Bluetooth 5.0В момента в света има около 8.2 млрд. Bluetooth устройства. Пускането на Bluetooth 5 ще допринесе през 2020 г. безжичната технология да се ползва от всяко трето устройство в категорията „интернет на нещата“ (IoT), казва Марк Пауъл, изпълнителен директор на Bluetooth SIG.