Китай ще произвежда сървърни ARM процесори

ARM-chip-imageКитайската компания Huaxintong Semiconductor Technology получи лиценз за 64-битова архитектура ARMv8-A, съобщи разработчикът на процесорите ARM Holdings. Сделката ще позволи на Huaxintong – смесено предприятие с американската Qaulcomm, в което държавата има 55% дял – да произвежда сървърни ARM процесори.
Китай настъпва във всички направления на процесорните платформи. По-рано тази година китайската машина Sunway TaihuLight с RISC процесори SW26010 оглави класацията на най-мощните суперкомпютри в света. Процесорът и системите на база IBM Power са разработени от местната компания Suzhou PowerCore Technology.
Също тази година AMD даде лиценз за x86-съвместима архитектура на китайската компания Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment и създаде съвместно предприятие с нея за разработка на сървърни x86-съвместими процесори. Китайска разработка е и процесорът Godson на базата на архитектура MIPS.
Нуждата на Китай от национални сървърни системи е продиктувана от изискванията за сигурност и икономии. Собственото производство ще бъде по-евтино, но дори и да не е, то ще отвори работни места и ще донесе косвени ползи. Китайските чипове не отстъпват по производителност на западните аналози, но все още не могат да осигурят същата енергийна ефективност.

Вашият коментар